Vörösboros-narancsos kacsasült, párolt káposztával hagymás tört krumplival | Ízesmester.hu
Ízesmester.hu

Vörösboros-narancsos kacsasült, párolt káposztával hagymás tört krumplival

Akár az ünnepi asztalra is kerülhet ez az isteni kacsa. Ilyenkor télen szinte hetente szoktam sütni. Nektek most a vörösboros-narancsos verziót hoztam el.

Hozzávalók 4 személyre:

A kacsához:

  • 4 db kacsacomb
  • 3 fej lilahagyma
  • fél narancs leve
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 evk kacsazsír
  • Kacsa fűszerkeverék
  • bors

A káposztához:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 1/2 csomag mazsola
  • 2 db kisebb alma
  • 3 evk cukor
  • 1-2 evk kacsazsír
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evk fehérborecet
  • 2 dl narancslé
  • 2 dl száraz vörösbor

A krumplihoz:

  • 1,5 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evk kacsazsír

 

Elkészítés:

  1. A combokat megmossuk, sózzuk borsozzuk.
  2. Egy serpenyőbe teszünk 2 evk. kacsazsírt és a comb mindkét oldalára kérget sütünk.
  3. Ha ez megtörtént, akkor egy jénaiban elhelyezzük a combokat, meglocsoljuk a még meleg zsírral, öntünk alá 1 dl száraz vörösbort, 0,5 dl vizet. Szórunk bele egy kis kacsa fűszerkeveréket. A hús mellé dobálunk még 4-5 gerezd fokhagymát és 3 fej lilahagymát félbevágva.
  4. Ha mindez kész, akkor a jénait letakarjuk alufóliával és a legkisebb làngon sütjük 2 órán keresztül. Ez idő alatt megcsináljuk a köreteket.
  5.  A káposztát felszeleteljük. Nem kell előre lesózni, mert pont annyi levet ereszt a párolás közben, mint amennyi nekünk szükséges, és a vitamintartalma sem oldódik annyira ki. 1 evk kacsazsírban megkaramellizálunk 3 ek cukrot. Abba beletesszük a leszelt lilakáposztát. Hozzá adjuk a mazsolát és az almát, a narancslevet és a bort. A végén pedig meglocsoljuk a 2 ek fehérborecettel. És kész is a fenséges párolt káposztánk.
  6. A hagymákat felkockázzuk. A krumplikat meghámozzuk és egészben megfőzzük. A hagyma alá 2 ek. kacsazsírt teszünk és egy kis vizet. Ebben megdinszteljük, és a megfőtt       krumplikat a hagymás zsírban összetörjük és jól összekeverjük.
  7. Ez idő alatt lassan le is telt a 2 óra, amit a kacsa letakarva a sütőben töltött. Vegyük le az edény tetejét és még süssük egy fél órát, hogy a bőre is finom ropogós legyen. :) Ha ezzel is megvagyunk, akkor készen is van ez az isteni étel és még a mosogatást is megcsináltuk közben. :)

A karácsonyi vacsorán is méltó helye van ennek az ételnek.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.