Akár az ünnepi asztalra is kerülhet ez az isteni kacsa. Ilyenkor télen szinte hetente szoktam sütni. Nektek most a vörösboros-narancsos verziót hoztam el.
Hozzávalók 4 személyre:
A kacsához:
- 4 db kacsacomb
- 3 fej lilahagyma
- fél narancs leve
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl vörösbor
- 1 evk kacsazsír
- Kacsa fűszerkeverék
- só
- bors
A káposztához:
- 1 kg lilakáposzta
- 1/2 csomag mazsola
- 2 db kisebb alma
- 3 evk cukor
- 1-2 evk kacsazsír
- 1 csipetnyi só
- 2 evk fehérborecet
- 2 dl narancslé
- 2 dl száraz vörösbor
A krumplihoz:
- 1,5 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evk kacsazsír
Elkészítés:
- A combokat megmossuk, sózzuk borsozzuk.
- Egy serpenyőbe teszünk 2 evk. kacsazsírt és a comb mindkét oldalára kérget sütünk.
- Ha ez megtörtént, akkor egy jénaiban elhelyezzük a combokat, meglocsoljuk a még meleg zsírral, öntünk alá 1 dl száraz vörösbort, 0,5 dl vizet. Szórunk bele egy kis kacsa fűszerkeveréket. A hús mellé dobálunk még 4-5 gerezd fokhagymát és 3 fej lilahagymát félbevágva.
- Ha mindez kész, akkor a jénait letakarjuk alufóliával és a legkisebb làngon sütjük 2 órán keresztül. Ez idő alatt megcsináljuk a köreteket.
- A káposztát felszeleteljük. Nem kell előre lesózni, mert pont annyi levet ereszt a párolás közben, mint amennyi nekünk szükséges, és a vitamintartalma sem oldódik annyira ki. 1 evk kacsazsírban megkaramellizálunk 3 ek cukrot. Abba beletesszük a leszelt lilakáposztát. Hozzá adjuk a mazsolát és az almát, a narancslevet és a bort. A végén pedig meglocsoljuk a 2 ek fehérborecettel. És kész is a fenséges párolt káposztánk.
- A hagymákat felkockázzuk. A krumplikat meghámozzuk és egészben megfőzzük. A hagyma alá 2 ek. kacsazsírt teszünk és egy kis vizet. Ebben megdinszteljük, és a megfőtt krumplikat a hagymás zsírban összetörjük és jól összekeverjük.
- Ez idő alatt lassan le is telt a 2 óra, amit a kacsa letakarva a sütőben töltött. Vegyük le az edény tetejét és még süssük egy fél órát, hogy a bőre is finom ropogós legyen. 🙂 Ha ezzel is megvagyunk, akkor készen is van ez az isteni étel és még a mosogatást is megcsináltuk közben. 🙂
A karácsonyi vacsorán is méltó helye van ennek az ételnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!