Ízesmester.hu

Vörösboros-narancsos kacsasült, párolt káposztával hagymás tört krumplival

Akár az ünnepi asztalra is kerülhet ez az isteni kacsa. Ilyenkor télen szinte hetente szoktam sütni. Nektek most a vörösboros-narancsos verziót hoztam el.

Hozzávalók 4 személyre:

A kacsához:

  • 4 db kacsacomb
  • 3 fej lilahagyma
  • fél narancs leve
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 evk kacsazsír
  • Kacsa fűszerkeverék
  • bors

A káposztához:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 1/2 csomag mazsola
  • 2 db kisebb alma
  • 3 evk cukor
  • 1-2 evk kacsazsír
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evk fehérborecet
  • 2 dl narancslé
  • 2 dl száraz vörösbor

A krumplihoz:

  • 1,5 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evk kacsazsír

 

Elkészítés:

  1. A combokat megmossuk, sózzuk borsozzuk.
  2. Egy serpenyőbe teszünk 2 evk. kacsazsírt és a comb mindkét oldalára kérget sütünk.
  3. Ha ez megtörtént, akkor egy jénaiban elhelyezzük a combokat, meglocsoljuk a még meleg zsírral, öntünk alá 1 dl száraz vörösbort, 0,5 dl vizet. Szórunk bele egy kis kacsa fűszerkeveréket. A hús mellé dobálunk még 4-5 gerezd fokhagymát és 3 fej lilahagymát félbevágva.
  4. Ha mindez kész, akkor a jénait letakarjuk alufóliával és a legkisebb làngon sütjük 2 órán keresztül. Ez idő alatt megcsináljuk a köreteket.
  5.  A káposztát felszeleteljük. Nem kell előre lesózni, mert pont annyi levet ereszt a párolás közben, mint amennyi nekünk szükséges, és a vitamintartalma sem oldódik annyira ki. 1 evk kacsazsírban megkaramellizálunk 3 ek cukrot. Abba beletesszük a leszelt lilakáposztát. Hozzá adjuk a mazsolát és az almát, a narancslevet és a bort. A végén pedig meglocsoljuk a 2 ek fehérborecettel. És kész is a fenséges párolt káposztánk.
  6. A hagymákat felkockázzuk. A krumplikat meghámozzuk és egészben megfőzzük. A hagyma alá 2 ek. kacsazsírt teszünk és egy kis vizet. Ebben megdinszteljük, és a megfőtt       krumplikat a hagymás zsírban összetörjük és jól összekeverjük.
  7. Ez idő alatt lassan le is telt a 2 óra, amit a kacsa letakarva a sütőben töltött. Vegyük le az edény tetejét és még süssük egy fél órát, hogy a bőre is finom ropogós legyen. 🙂 Ha ezzel is megvagyunk, akkor készen is van ez az isteni étel és még a mosogatást is megcsináltuk közben. 🙂

A karácsonyi vacsorán is méltó helye van ennek az ételnek.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.