Ízesmester.hu

Tabbouleh

web_fekvo Ma a Közel-Keletről hoztam nektek egy nagyon finom ételt. Ez egy salát, de főételként is tálalható. Eredetileg petrezselyem saláta, de természetesen a nyugat felé érkezve változott egy kicsit a recept. Nálunk inkább burgul salátának neveznénk sok petrezselyemmel. Fogyókúrázóknak, cukrosoknak, inzulinrezisztenseknek tökéletes ez az étel. A bulgurnak alacsony a glikémiás indexe, így lassan szívódik fel, a sok zöldség pedig csak grátisz a szervezetünknek. Én amióta rátaláltam nem tudok elszakadni ettől a salátától. Nemsokára kipróbálom majd más fűszerekkel, zöldségekkel is. De addig is próbáljátok ki ezt a receptet.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor menta
  • 80 g barna bulgur
  • 1/4 kígyó uborka
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 1 csapott kk korianderzöld
  • 1 csapott kk koriandermag örlemény
  • 1 csapott kk római kömény örlemény
  • Chili
  • Víz

 

Elkészítés:

  1. A bulgurt kétszer annyi vízben áztatjuk 1-1,5 órán keresztül, míg teljesen meg nem puhul.
  2. Ez alatt elkészítjük az öntetet. A citrom levét egy tálba facsarjuk, beleöntjük az olíva olajat, korianderzöldet és magot, római köményt, egy kevés szárított chilit és sózzuk, majd alaposan összekeverjük.
  3. A petrezselymet, mentát és hagymát felaprítjuk. A paradicsomot és az uborkát felkozkázzuk úgy, hogy mindkettőnek kiszedjük a magjait.
  4. Majd az összes előkészített hozzávalót összekeverjük a lecsepegtetett bulgurral és készen is van a salátánk.

Húsok, halak mellé kitűnő köret, de magában főételként is fogyasztható.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Comments are closed.