Sushi | Ízesmester.hu
Ízesmester.hu

Sushi

Első hallásra mindenki úgy gondolja, hogy a sushi egy nagyon bonyolult technikával készült étel. Én is azt hittem, addig míg egyszer úgy nem gondoltam eljött az idő, hogy megpróbáljam elkészíteni ezt a fenséges ételt. Nagyon egyszerű és most már az alapanyagok is könnyen beszerezhetők hozzá. Nekem elsőre sikerült, utána már csak tovább fejlesztettem. Ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki szereti a japán konyhát.

Hozzávalók (6-7 tekercshez):

  • 12 db nagyobb méretű garnéla
  • 20 dkg friss lazac
  • 1/2 db póréhagyma
  • 1 db avokádó
  • 1/2 db kígyó uborka
  • 1 csokor koriander levél
  • 1/2  füstölt tofu
  • 1/2 philadelphia vajkrém (házi készítésű vajkrém)
  • 1 tubus wasabi
  • 1/2 üveg teriyaki szósz
  • garnéla fűszerkeverék
  • 1 üveg gyömbér
  • 1 csomag algalap
  • 500 g Sushi rizs
  • 4 ev. rizsecet
  • 3 ev.cukor
  • 1 kk só

20131209-201436.jpg

IMG_4070

Elkészítés:

  1. A lazacot csíkokra szeljük. Miután ez megtörtént egy tálba tesszük és meglocsoljuk a teriyaki szósszal. Hagyjuk benne míg el nem kezdjük a tekerést. A tofuval ugyanezt tesszük. Azt is csíkokra vágjuk, és bepácoljuk a teriyaki szósszal.
  2. A rizst kiöntjük egy üveg vagy fa tálba. Öntünk rá vizet, hogy ellepje, és hagyjuk 10 percig állni. A rizsnél nagyon fontos alapszabály, hogy nem érintkezhet fémmel, különben a rizs nem tudja felvenni az ecetet. Ezért mindig csak fa illetve üveg edénybe öntsük, és fakanállal keverjük.
  3. Az idő alatt míg a rizs áll elkezdjük felszeletelni a többi alapanyagot. A hagymát, avokádót és az uborkát csíkokra, a koriandert apróra szeljük. Uborkánál nagyon fontos hogy csak a külső részét tesszük bele. Ehhez igazából úgy kell tennetek, mint ha megpucolnánk az uborkát. Ezt a technikát itt leshetitek el : http://www.youtube.com/watch?v=L-dVSzkBcK0
  4. Következő lépés a rizs alapos átmosása. Ezt addig kell megtennünk, míg a víz újra tiszta nem lesz. Ezután elkezdjük a rizst főzni. Mindig annyi vízzel engedjük fel, ahány pohár rizst főzünk. Ha kész, egy fatálba tesszük, és megvárjuk míg kihűl.
  5. Elkészítjük a rizsecetes öntetet. 500g rizshez kb 5 evk. rizsecet, 3 evk. cukor és 1 kk só. Ezeket összeöntjük, és kis lángon felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon. Nem kell forralni, éppen csak felmelegíteni. Ha ez készen van, akkor összekeverjük a már kihűlt rizzsel.
  6. Következő lépés a garnélák pirítása. Nálunk eddig fagyasztott garnéla volt itthon, ezért én azt megpirítottam, hiszen mégsem friss. 2-3 gerezd fokhagymát nyomunk rá, és garnéla fűszerkeverékkel ízesítjük. A fűszerrel nem kell csínján bánni, nyugodtan lehet intenzív az íze. Eközben a már bepácolt tofut is hirtelen megpirítjuk.
  7. És eljött a várva várt pillanat: elkezdhetjük összerakni a sushit. :) Megmondom őszintén én páromtól Mikulásra egy nagyon hasznos eszközt kaptam ajándékba, ami nagyon meg is könnyíti a dolgomat, méghozzá egy sushi készítőt. :) Természetesen nem ezzel kapom meg a végleges formát, hiszen még bele kell tekerni a nori lapba is, azt pedig hagyományos bambusz tekerővel csinálom. Ha valakinek nincs ilyen otthon, vagy nem tud beszerezni, akkor a nori lap háromnegyedére helyezzünk vékonyan rizst, arra az alapanyagokat, és tekerhetjük is. Sushi készítésnél nagyon fontos, hogy mindig legyen mellettünk egy pohárban tiszta víz, amibe a kezünket márthatjuk, hiszen a rizs nagyon tapad.20131211-162003.jpg20131211-160747.jpg
  8. Innentől kezdve a fantáziánkra van bízva az egész. Én a rizsre mindig rakok egy fél kiskanálnyi vajkrémet, és egy kis wasabit. Krémes és enyhén csípős lesz így a tekercsünk. Utána jöhet az avokádó, uborka, koriander.Ezek mindegyik tekercsben jelen vannak, utána már csak azt kell eldöntenünk, hogy lazacosat, rákosat vagy tofusat szeretnénk. Esetleg valamelyik kettő összepárosítását. Természetesen mindenből csak egy keveset, hogy könnyen fel lehessen tekerni. Nekem a kedvencem a rákos-lazacos. De isteni külön-külön is. És a tofus lazacosat is nagyon szeretjük. :)Ha szeretnénk még valami extrát bele, akkor a rizst megszórhatjuk egy kis szezámmaggal. Isteni ízt ad neki.  Ha beleraktunk minden finomságot jöhet a tekercselés. A végén pedig vízbe mártott éles késsel kb 2 centis darabokra vágjuk a tekercseket. Tálalni mindig wasabival, gyömbérrel és szójaszósszal szoktuk.

Jó étvágyat mindenkinek hozzá. :)

20131209-200620.jpg

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.