Ízesmester.hu

Sült libamáj, vajon párolt gyümölcsökkel és borlekvárral

libamaj_webÚjra itt van az ősz. Egyre többet fogunk sürögni-forogni a konyhában, és egyre több időigényesebb ételre lesz időnk. Ami nem baj, mert a könnyű saláták világából újra áttérhetünk egy kicsit kreatívabb világba. A hűvös idő bekerget minket a lakásba, és arra késztet, hogy újra bekapcsoljuk a sütőt, újra előkerüljenek a libák, kacsák és sertések. És ezekből az alapanyagokból valami győnyörőséget tudjunk varázsolni a fakanalunkkal a tányérokba. Lassan az újborok is készen állnak a kóstolásra, és ezekkel az ételekkel való párosításra. Engem most elragadott magával ez az őszi csoda és ezáltal egy igazi finomságot hoztam nektek, ami a zord időben is felmelegíti a lelketeket. 🙂

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 dkg libamáj
  • 1 l tej
  • 1 db alma
  • 1 db körte
  • 1 fürt szőlő
  • 3 evk libazsír
  • 50 g vaj
  • 1 pohár fehérbor
  • 2-3 evk cukor
  • Bors

Hozzávalók a borlekvárhoz:

  • 7,5 dl félédes vörösbor
  • 3-4 evk cukor
  • 1 kk fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 db lime leve
  • 1 tasak dzsemfix 3:1

Elkészítés:

  1. Előző este elkészítjük a borlekvárt. Lassú tűzön felforraljuk a bort, fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel és a lime levével. Mikor az alkohol elpárolgott a borból hozzáadjuk a dzsemfixet. Pár percig kavargatjuk. Nem kell megilyedni, hogy nem sűrűsödik be rögtön, reggelre megkapjuk a várt dzsem szerű állagot. Mielőtt üvegbe töltjük kivesszük belőle a szegfűszegeket. Egy éjszakára lezárt üvegben, hűvös helyen pihentetjük.
  2. Még ezen az estén a libamájat tejbe tesszük és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk bennek.
  3. Másnap a libamájat kivesszük a tejből és száraz ruhán lecsepegtetjük. A májakat 1 cm-es karikákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és saját zsírjában 15 percen keresztül pároljuk. Majd kicsit megpirítjuk mindkét oldalát.
  4. A gyümölcsöket is egy 1 cm-es karikákra szeljük és vajon, egy kevés fehérborral pároljuk. A megpárolódott gyümölcsöket kivesszük, és a fehérboros vajban cukrot karamellizálunk. A karamellben megforgatjuk a párolt gyümölcsinket.
  5. A libamájat és gyümölcsöket egymásra halmozzuk és borlekvárt helyezünk mellé.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.