Ízesmester.hu

Pulled Pork

sima_zsemle_kesz2_web

 

Kezd Magyarországra is betörni a BBQ világa. Már több street food-os autóból vehetünk különböző smokerban sült húsokat, azokból készült szendvicseket. A bbq csirke és bbq szegy receptjét már megosztottam veletek, most pedig az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő pulled pork szendvics receptjét hoztam el nektek. A szendvicsbe készített szaggatott sertés hús, most is a Grilltársaság által kapott Napoleon tölténysmokerben készült. Ennek a húsnak az elkészítéséhez is nagy türelemre van szükség, hiszen 10 órán keresztül lassú tűzön és füstön sütjük. Hozzá teszem, hogy a Napolen smokerben rendkívül könnyű bbq húst készíteni, mert nagyon jól tartja a hőt. Pulled porknak sertés lapockát, vagy zsírosabb tarját szoktak készíteni. Én most a tarja mellett döntöttem. Ennél a húsnál is nagyon fontos, hogy figyelni kell a maghőmérsékletet, ami 90-92 °C között a legtökéletesebb. Azonban sütés előtt ehhez a húshoz is készítenünk egy úgynevezett rub-ot (fűszerkeveréket), hogy egy szép fűszeres kérget kapjunk a húson.

 

Rub hozzávalók 3kg lapockához vagy tarjához:

  • 2 evk durván őrölt feketebors
  • 2 evk durván őrölt rózsabors
  • 3 evk só
  • 1 evk fokhagymapor
  • 1 evk cayenne bors
  • 1 evk mustár por
  • 2 evk pirospaprika

 

Első lépésként izzítsuk be a faszenet, úgy hogy a gyújtatlan szén 60%, a gyújtott pedig 40% legyen. Forraljunk a vizesedénybe vizet. Ha ezekkel az előkészületekkel megvagyunk, akkor állítsuk be a hőfokot 105-110 °C közé. Közben keverjük össze a rubhoz a hozzávalókat és alaposan dörzsöljük be vele a húst. Mikor ez készen van és a rács hőmérséklete is elérte a megfelelő hőfokt, akkor helyezzük a húst a rácsra. Majd zárjuk le a smokert. Innentől kezdve 5 órán keresztül hozzá sem nyúlunk a húshoz, csak a hőfokot tartjuk szinten ha kell és füstölő fákat helyezünk a faszénre.

Körülbelül 5 óra elteltével egy mélyebb tepsit kibélelünk alufóliával és levesszük a rácsról a húst és az alufóliába tekerjük. Ilyenkor csak úgy jönnek ki belőle az isteni levek. 1/2 dl almalevet és 1/2 dl alma ecetet összekeverünk és alaposan meglocsoljuk vele a hús mind két oldalát. Majd becsomagoljuk több réteg alufóliába, hogy a levek ne folyjanak ki belőle. Vissza helyezzük a rácsra és a további 5 órában is 105-105 °C-on sütjük.

Figyeljünk arra, hogy a húsban is mindig legyen egy hőmérő, hogy folyamatosan tudjátok figyelni a maghőmérsékletet. Ez a hús akkor van kész, ha a maghőmérséklete 90-92 °C közé esik. Akkor lesz igazán omlós és szaftos. Ha elkészült a hús, akkor ne essetek neki rögtön! Ne feledjétek ez egy türelem játék. 🙂 Nagyon fontos, hogy egyben pihentessük legalább 30-40 percen keresztül a húst. Ha győztük kivárni, akkor jöhet a szaggatás! Én egy húsvillával és sima villával szaggattam szét, de van erre a célra megfelelő eszköz is, amit medvekaromnak hívnak. Szaggatás közben locsoljuk meg saját készítésű BBQ szósszal és keverjük össze vele. Szendvicsként szokták tálalni, de aki el szeretné hagyni a zsemlét az eheti magában is. Én sima és szénhidrát csökkentett zsemlében tálaltam, leöntöttem még BBQ szósszal és coleslaw salátát helyeztem rá. Mindenkinek nagyon ízlett.

 

 

A sütéshez használt eszközöket a Grill társaság biztosította!

 

Grilltársaság  elérhetőségei: 

Webhttp://www.grilltarsasag.hu/

Cím: 1046 Budapest, Erkel Gyula u. 30

Telefon: +3630-190-9000

Nyitva tartás:

Hétfőtől-Péntekig: 9:00 – 17:00

Szombat: 9:00 – 13:00

Egy nagy szakértelemmel bíró, csapat vár benneteket. Minden igyényt kielégítő árukészlettel. Forduljatok hozzájuk bizalommal!

Comments are closed.