Ízesmester.hu

Polenta fűszeres paradicsommal és padlizsánnal

paradicsomos_webMi is az a polenta? Kukoricalisztől vagy kukoricadarából készült étel. Többféle módon elkészíthetjük. Főzhetjük lágyra húsok, pörköltek mellé, de meg is süthetjük. Én a sült verziót hoztam el nektek. Rendszeresen nézek Gordon Ramsay műsorokat és próbálok pár ételt elsajátítani, ez is azok közé az ételek közé tartozik. Ma már elég sok boltban kaphatunk instant polentát, ami forró vízzel 10 perc alatt kész. Magas a rosttartalma és gluténmentes, ezért fogyókúrázók és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszhatják. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.

Hozzávaló:

  • 1 csésze instant polenta
  • 1-2 csésze víz
  • 1 ek vaj
  • 5-10 dkg parmezán sajt
  • 1 csomag koktél paradicsom
  • 3-5 vastagabb szelet padlizsán
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek nyírfacukor
  • kakukkfű
  • bors

 

Elkészítés:

  1. Az instant polentát körülbelül 5 perc alatt megfőzzük. Ízesítjük sóval-borssal, parmezánt reszelünk bele és vajjal krémesítjük.
  2. Egy jénai alját meglocsoljuk olívaolajjal és beleöntjük a polentát, majd 30 percig állni hagyjuk a hűtőben.
  3. Míg a polentánk dermed a hűtőben, addig elkészítjük a paradicsomokat és a padlizsánt. Egy tepsi alját meglocsoljuk olívaolajjal, belehelyezzük a paradicsomokat és a padlizsán szeleteket.
  4. A paradicsomokat meglocsoljuk egy kis olívával és balzsamecettel. A tetejét megszórjuk egy kis nyírfacukorral, kakukkfűvel és egy kis fokhagymát is nyomunk rájuk. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomoknál nagyon fontos, hogy minden egyes darabot szúrkáljunk meg egy kicsit, különben ha ez a művelet elmarad, akkor egyszerűen szét fognak durrani a forró sütőben!
  5. A padlizsánokat meglocsoljuk olívával. Kakukkfüvet szórunk rá és fokhagymát nyomunk a tetejére. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
  6. Míg sülnek a zöldségek a polentát kivesszük a hűttőből és felszeleteljük. Grill sütőlapon vagy előmelegített serpenyőn mindkét oldalát megsütjük.
  7. Tetejére helyezzük a paradicsomot és a padlizsánt. A végén pedig juhtúrót halmozunk a tetejére!

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

padlizsanos_web

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.