Ízesmester.hu

Kelbimbó főzelék, ahogy Főzelékes Feri csinálja

fekvo_webAz elmúlt időben elég komoly életmódváltásba, fogyókúrába kezdtem. Szinte teljesen elhagytam a szénhidrátot, heti háromszor mozgok, szóval eléggé komolyan gondolom a dolgot. Az étrendemet próbálom változatossá tenni, nem csak csirkét és rizst enni heteken keresztül, mert arra bizony hamar ráun az ember. Mivel fűszereket, zöldségeket nyugodtan fogyaszthatok, így ezekkel próbálom feldobni, az amúgy talán unalmasnak tűnő ételeket. De mint mindenkinél, nálam is eljött az a pont, amikor megrekedt a kreativitás. Ekkor jött Feri a főzelékes, és az ő csodás blogja. Pár hete nagyon szép kelbimbót találtam az egyik szupermarketben. Előszőr úgy gondoltam, hogy párolva készítem el natur hús mellé, de hamar meggondoltam magam. Nem sokszor dolgoztam kelbimbóval, ezért hát felmentem a netre, körülnézni blogger társaim honlapjain, hátha találok valami kedvemre valót. Nem kellet sokáig keresni, mert Ferinél megtaláltam az ideális receptet. Beleolvastam a blogjába és teljesen magával ragadott. Az ételei glutén mentesek, így az arra érzekenyek és persze a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Ami még igazán megtetszett, hogy nem a hagyományos nyagyi féle főzelékeket készíti. Ez valami forradalmian új! Újra értelmet nyer főzeléket készíteni. Én a kelbimbó főzelékét készítettem el- már másodszorra- sült paradicsommal. A receptet némiképp a saját szám íze szerint módosítottam, de tényleg csak apróságokat. Amit Feri művel az ízekkel, az egyszerűen csodás, felemelő, hihetetlen, merész. Belinkelem nektek az eredeti receptet is, itt találhatjátok: http://szatmariferi.blog.hu/2013/09/10/kelbimbo_fozelek_sult_paradicsommal  De ha elfogadtok egy tanácsot, akkor végig lapozgatjátok Feri blogját, és ezen a recepten kívül még nagyon sokat elkészítetek belőle.

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0,5 kg kelbimbó
  • 1-1,5 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db burgonya
  • 1 liter húsleves alaplé
  • Római kömény, őrölt
  • Édeskömény, őrölt
  • Chili
  • Bors
  • Vaj

 

 

Elkészítés:

  1. A kelbimbókat megtisztítjuk, félbevágjuk. Hőálló edénybe dobjuk, meglocsoljuk egy kis olíva olajjal. Megszórjuk a köményekkel, sózzuk, borsozzuk. Puhulásig sütjük.
  2. Eközben a hagymánkat vékonyra kockázzuk, és egy kevés vajon pároljuk. Belezúzzuk a fokhagymákat.
  3. A sült, fűszeres kelbimbókat és az apróra vágott krumplikat a hagyma mellé dobjuk.
  4. Felöntjük az alaplével, és addig főzzük míg meg nem puhulnak a zöldségeink. Én az édeskömény mellet még egy kis chilit is csempésztem bele.
  5. A végén körülbelül 1/3-át kivesszük és összeturmixoljuk.
  6. A sűrű turmixot visszaöntjük és még egyet rottyantunk a főzelékünkön.
  7. Sült paradicsommal és sült kolbászkákkal tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.