Ízesmester.hu

Házi sokmagvas rozskenyér

kesz_kenyer_web2

Elkészült a csodás új konyhám, amihez egy hiper-szuper sütő is járt. 🙂 Míg napról-napra épűlt én azon gondolkoztam, mit fogok először elkészíteni ebben a szuper sütőben. Mindenképp valami olyan dolgot szerettem volna csinálni, amire eddig nem volt lehetőségem és kihívást jelent számomra. A döntésem a kenyérre esett. A boltban soha nem találtunk számunkra teljesen megfelelő kenyeret, ezért mindig is szerettem volna kipróbálni, hogy milyen amikor itthon dagasztja, süti az ember. Először bevallom őszintén nagyon féltem tőle, hiszen számomra ismeretlen vizekre tévedtem. 🙂 Az elmúlt hetekben nagyon sok kenyér receptet átolvastam az interneten. A legtöbb helyen kenyérsütővel dagasztják és sütik is a tésztát. Az oldalak 90%-án azt olvastam, hogy mérlegre is szükség lesz, mert pontosan ki kell mérni mindent. Hát az az igazság, hogy nekem nincs kenyérsütőm és mérlegem sem. Soha nem mérek semmit, mindent csak érzéssel főzök. Ezért úgy döntöttem, hogy felesleges most ezeket az eszközöket megvenni, továbbra is az érzékeimre hagyatkozom. Be is jött, mert egy nagyon finom, kitűnő állagú kenyeret sikerült összehoznom. 🙂 

Hozzávalók:

  • 370 g liszt keverék ( rozs- és tökmagliszt )
  • 2-3 dl langyos víz
  • 1 csomag expressz élesztő (32g)
  • 1/2 dl olíva olaj
  • csipet só
  • csipet nyírfacukor vagy 2-3 levél stevia
  • lenmag, tökmag, napraforgómag… stb

 

Elkészítés:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba helyezzük. Beleöntjük az expressz élesztőt és alaposan elkeverjük a liszttel. Beleszórjuk a magvakat, a sót és a cukrot.
  2. A langyos vizet fokozatosan adagolva elkezdjük gyúrni a tésztát. Közben meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.
  3. 10-15 perc alatt meggyúrjuk a tésztát, míg jól össze nem áll.
  4. Hőálló tálba helyezzük, letakarjuk egy konyharuhával és behelyezzük  a 30-40 fokos sütőbe körülbelül 40 percre. Ez idő alatt a kétszeresére dagad a tésztánk.
  5. A már megkelt tésztát két részre osztjuk és vekniket formázunk belőlük. A tetejüket bevagdossuk.
  6. A sütőnk aljára hőálló tálba egy kis vizet teszünk. Ettől nem szárad ki a kenyerünk a külső kérge viszont ropogós lesz.
  7. 180 fokon 40 percig sütjük.

Reggelire házi vajkrémmel valami Isteni eledel. 🙂  Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Képek:

1975256_738368169516561_2027814908_ngyurt_webdagasztott_webteszta_webfriss_kenyer_web

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.