Ízesmester.hu

Francia bárány stew húsvétra

webA húsvétról a sonka után előszőr eszünkbe jutó hús a bárány. Ezt a finom húst nagyon sok formában el lehet készíteni. Én most egy francia bárány stew-nak elnevezett ételkülönlegességet hoztam nektek. Hogy mi is az a stew? Egy pörkölthöz hasonlító, ám mégis merőben más étel. Ebben a receptben a paprikát semmilyen formában ne keresd. Nem volt és nem is lesz benne soha. Viszon sok jó minőségű paradicsom kerül bele – attól lesz ilyen gyönyörű színe – na meg persze olyan zöldségek, amit a – fene sem tudja hogy miért -, de a magyar pörköltbe nem szokás beletenni. Pedig mennyit számítanak azok a zöldségek… Ebben az ételben sok zsírra ne számítsatok, se folyós szaftra. Ez sűrű, szétfőtt hús egy kevés sűrű szafttal, amibe annyira jó a sült, fokhagymával töltött baguettet beletunkolni. 🙂 Ha a bárányt nem szeretitek, akkor bármilyen hússal kipróbálhatjátok. Néha nem árt a megszokott, zsíros, nehéz magyar ételt lecserélni egy hasonló, könnyebb, úgyanolyan finom ételre. Merjetek kipróbálni a hagyományostól eltérő recepteket, ízeket. 🙂

 

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 kg bárány csonttal – én bordát és csülköt használtam
  • 1 fej fokhagyma – kb 12 gerezd
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 1/2 szál szárzeller
  • 2 dl fehérbor
  • 10 dkg friss paradicsompüré
  • 3 ek olaj
  • Kakukkfű
  • Rozmaring
  • Babérlevél
  • Bors

 

 

Elkészítés:

  1. Pár csontról eltávolítjuk a húst. A csontokat a fokhagymával kevés olajon jól átpirítjuk.
  2. A hagymát felkarikázzuk és egy másik edényben a hússal együtt megbarnítjuk. Majd hozzáadjuk a csontot és a fokhagymát és felöntjük borral.
  3. Aztán felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszernövényeket, a felaprított szárzellert és a paradicsompürét.
  4. 4 órán keresztül hagyjuk főni. Akkor lesz jó, ha már a hús szétesik és be nem sűrűsödik.
  5. A végén még egy kicsit után fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.

 

Friss fokhagymás baquette-val tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

KOMMENTEK

Comments are closed.