Ízesmester.hu

Bolognai spaghetti

webOlasz, olasz, olasz… Imádok mindent ami Itályából jön. Úgy tudják vegyíteni az ételeikben az egyszerűséget a kifinomultsággal, hogy bármelyik nemzet tanulhatna tőle. De nehogy leragadjunk az olcsó pizza és pasta utánzatoknál…. Neeem az olasz nem ilyen! Volt szerencsém többször náluk járni, és sajnálattal kell közölnöm, hogy az itthoni olasznak kikiáltott éttermek meg sem közelítik a csizmán található éttermeket. Sokszor keresem itthon ezeket az ízek, de sajnos mindig rá kell döbbennem, hogy ha tényleg azt akarom érezni, mint amit náluk, akkor magamnak kell elkészítenem. Így történt ez most is. Az emlékeimre hagyatkozva az eredeti olasz bolognait állítottam össze. Ha nem is eredetit – mert azért túlzásokba ne essünk – ahhoz nagyon közel álló pastat, szósszal. Felejtsétek el a bolti szószokat, átverés az egész. Ráadásul szinte semmivel sem tart kevesebb ideig összeállítani, mint amennyi idő alatt magatoknak főzitek. Két dolog viszont rettenetesen fontos! A húsnak és a paradicsomnak kíváló minőségűnek kell lennie. Anélkül megette a fene az egészet. Egy szónak is száz a vége: Készítsétek el! 🙂

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg sertés darálthús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1/2 szál zellerszár
  • 1 db sárgarépa reszelve
  • 3-4 db friss paradicsom
  • 3 dl paradicsomlé
  • 200 g spaghetti tészta
  • Worcester szósz
  • Bazsalikom
  • Oregánó
  • Kakukkfű
  • Rozmaring

 

 

Elkészítés:

  1. Előkészülünk a zöldségekkel. A sárgarépát lereszeljük, a zellert nagyon vékonyra karikázzuk, a paradicsomot és hagymát felkozkázzuk.
  2. A hagymát egy kis olajon megpároljuk, majd beletesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk.
  3. Majd felöntjük kb 1 dl vízzel. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és a paradicsomlét vagy pürét.
  4. Hozzáadjuk a worchester szószt. Ha friss fűszernövényekkel is dolgozol, akkor azokból tehetsz bele akár most is. Nem kell bele sok, mert kifő az íze. Intenzív fűszerezést majd csak a végén kap.
  5. A vége pedig akkor van, ha a leve elfőtt és egy sűrű paradicsomos szószt kapunk. Na ilyenkor lehet intenzíven fűszerezni és még kb 5 percig rottyantani egyet.
  6. Al dente-re főzött spaghetti tésztával tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

 

Comments are closed.