Ízesmester.hu

Birsalma kompót

Nemrég nagyinál töltöttük a hétvégét. Imádok ott lenni, távol mindentől az eldugott szülőfalumban ahonnan nem vezet tovább út. Csendben, tiszta levegőn hallgatva a tehenek bőgését és a kajla szamarat a ház fölötti réten. Papa finom borát kóstolva, a legnagyobb egyetértésben és szeretetben együtt lenni a családdal. Számomra ez maga a karácsony, amit minden hónapban egy hétvégén átélek. A legjobb mikor mamival közösen alkotunk valami finomságot. Úgy szeretek tőle tanulni, annyira jó ízlése van és hatalmas kulináris tudása. Most is átadott egy szuper receptet, birsalma kompótot tettünk el közösen. Szerencsés vagyok, mert az én nagymamám nagyon rugalmas. Mivel tudja, hogy nem ehetek cukrot, be is szerzett nekem xilitet, hogy amikor ott vagyunk ne érezzem rosszul magam ez miatt, sőt még a kompótot is azzal raktuk el, így én is bátran fogyaszthatom. Gondoltam elhozom nektek is ezt a receptet, hátha kedvet kaptok hozzá. 🙂

Hozzávalók 5 közepes befőttes üveghez:

 • 2 kg tisztított, kockázott birsalma
 • 4,5 rúd fahéj
 • 20 db szegfűszeg
 • 4 citrom karika
 • 1/2 citrom leve
 • 8 ek xilit
 • 3 l víz

 

Elkészítés:

 1. A birsalmákat alaposan átmossuk, úgy hogy a szőrős külső rétege lejöjjön. Felkockázzuk, a héját rajta hagyva, magjait eltávolítva.
 2. Minimum 5 literes lábasba öntjük és 3 liter vizet adunk hozzá. Majd a fahéjat, szegfűszeget, citromot és xilitet is hozzáadjuk. Nekem elég volt bele ennyi édesítő, de főzés közben kóstolva a levét mindenki a saját ízlése szerint édesítheti.
 3. Forrástól számítva körülbelül 30 percig főzzük, de a biztos az ha megkóstoljuk közben az almát is, hogy elég puha-e.
 4. A végén egy csapott mokkáskanál szalicilt tehetünk bele, ha szeretnénk hogy tovább elálljon.
 5. Lével együtt üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ajánlott 1-2 hetet várni fogyasztás előtt, olyankor még ízletesebb.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

1 comment for “Birsalma kompót