Ízesmester.hu

BBQ szegy

web_racson

 

Hétvégén megint beizzítottuk a smokert. Most keményebb fába vágtuk a fejszénket, mert marhaszegyet tettünk a rácsra. Nem is akárhogy! Saját készítésű páccal és rub-al, 10 órán keresztül sütöttük 105 °C – 110 °C között. Elég kemény feledat, azt elmondhatom. Folyamatosan figyelemmel tartani a hőfokot 10 órán keresztül. Nem kicsit fáradtunk el, de a végeredmény minden fáradtságot megért. Érdemes nektek is próbálkozni otthon, csak egy jó sütő és egy minőségi hús kell hozzá. A receptet követve nektek már könnyebb dolgotok lesz. A sütéshez használt töltény smokert továbbra is a Grilltársaság biztosítja!

Hozzávalók 5-6 személyre:

 • 2,5 kg marha szegy, egészben

Pác:

 • 2 közepes fej vöröshagyma felaprítva
 • 5 ek mustár
 • 0,5 dl whisky
 • 2 ek worcester szósz

Rub:

 • 2 ek pirospaprika
 • 2 ek barnacukor
 • 1 ek őrölt római kömény
 • 1 ek bbq rub louisiana
 • 1 ek fokhagyma granulátum
 • 1 ek őrölt rózsabors
 • 1 ek cayenne bors
 • 1 ek mustárpor
 • 1 ek őrölt feketebors
 • 3 ek nagyszemű só

 

Elkészítés:

Az első nagyon fontos dolog a jó hús beszerzése. Olyan hentest keressetek, ahol tudnak adni 2,5 – 3 kg szegyet egyben. De ez még nem elég, fontos az is, hogy legalább az egyik oldalát borítsa egy közepesen vastag zsírréteg. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő hentest. Nekem pédául rosszul vágták el, amit nem figyeltem, pedig prémium henteshez mentem, ahol elmondtam, hogy mit szeretnék belőle készíteni.

A másik nagyon fontos dolog a jó smoker. Nagyon fontos, hogy kezdőként semmiképp se gömbgrillben próbálkozzunk, hanem egy jó hőtartási képességgel rendelkező töltény smokerben vagy Offset smokerben. Egy profi hőmérőt is szerezzetek be mellé, amivel a hús maghőmérsékletét és a rács hőmérsékletét is tudjátok nézni. Én egy Napoleon töltény smokert és egy Maverick hőmérőt kaptam a Grilltársaság csapatától. Meg is mutatom őket:

 

Maverick rádió jeles hőmérő

Maverick rádió jeles hőmérő

Napoleon töltény smoker

Napoleon töltény smoker

Ha beszereztétek a szükséges kellékeket és a húst, akkor jöhet a pácok elkészítése. Mi párommal meg szoktuk osztani a munkát. Míg én elkészítem a pácot és a rub-ot, addig ő izzítja a faszenet, forralja a vizet és belövi a hőfokot. A páchoz és a rub-hoz is összekeverjük a hozzávalókat. Először a páccal bekenjük a húst, majd alaposan megszórjuk a rub-al.

Ha a smokerünk elérte a megfelelő 105-110 °C-ot, akkor tegyük a húst a rácsra. Úgy, hogy a húson levő zsírréteg felfelé legyen!

Zárjuk le és 4-5 órán keresztül ne nyúljunk hozzá! A hőfokot tartsuk folyamatosan a 105-110 °C-os tartományban, és közben füstölő fákat is dobjunk faszénre. 4-5 óra elteltével vegyük le a smoker tetejét, vegyük le a rácsról a már jó smokolt húst és csomagoljuk be alufóliába. Én dubla rétegbe csomagoltam, hogy a húsból kifolyó értékes levek nehogy kárba vesszenek. Visszarakjuk a rácsra, lezárjuk a smokert és még 4-5 órán keresztül sütjük 105-110°C között. Fontos, ilyenkor már menjen a húsba is a hőmérő. Akkor lesz kész a hús, ha maghőmérséklete eléri a 91-93 °C-ot.

Ha a hús elérte a megfelelő maghőmérsékletet ( lassan 10 óra sütésnél tartunk ), akkor levehetjük a rácsról, de nem fogyaszthatjuk rögtön, még pihentetjük minimum 20-30 percet. Utána már tehetjük is az asztalra és BBQ- szósszal, friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk!

 

Grilltársaság  elérhetőségei: 

Webhttp://www.grilltarsasag.hu/

Cím: 1046 Budapest, Erkel Gyula u. 30

Telefon: +3630-190-9000

Nyitva tartás:

Hétfőtől-Péntekig: 9:00 – 17:00

Szombat: 9:00 – 13:00

Egy nagy szakértelemmel bíró, csapat vár benneteket. Minden igyényt kielégítő árukészlettel. Forduljatok hozzájuk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.