Ízesmester.hu

BBQ szegy

web_racson

 

Hétvégén megint beizzítottuk a smokert. Most keményebb fába vágtuk a fejszénket, mert marhaszegyet tettünk a rácsra. Nem is akárhogy! Saját készítésű páccal és rub-al, 10 órán keresztül sütöttük 105 °C – 110 °C között. Elég kemény feledat, azt elmondhatom. Folyamatosan figyelemmel tartani a hőfokot 10 órán keresztül. Nem kicsit fáradtunk el, de a végeredmény minden fáradtságot megért. Érdemes nektek is próbálkozni otthon, csak egy jó sütő és egy minőségi hús kell hozzá. A receptet követve nektek már könnyebb dolgotok lesz. A sütéshez használt töltény smokert továbbra is a Grilltársaság biztosítja!

Hozzávalók 5-6 személyre:

 • 2,5 kg marha szegy, egészben

Pác:

 • 2 közepes fej vöröshagyma felaprítva
 • 5 ek mustár
 • 0,5 dl whisky
 • 2 ek worcester szósz

Rub:

 • 2 ek pirospaprika
 • 2 ek barnacukor
 • 1 ek őrölt római kömény
 • 1 ek bbq rub louisiana
 • 1 ek fokhagyma granulátum
 • 1 ek őrölt rózsabors
 • 1 ek cayenne bors
 • 1 ek mustárpor
 • 1 ek őrölt feketebors
 • 3 ek nagyszemű só

 

Elkészítés:

Az első nagyon fontos dolog a jó hús beszerzése. Olyan hentest keressetek, ahol tudnak adni 2,5 – 3 kg szegyet egyben. De ez még nem elég, fontos az is, hogy legalább az egyik oldalát borítsa egy közepesen vastag zsírréteg. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő hentest. Nekem pédául rosszul vágták el, amit nem figyeltem, pedig prémium henteshez mentem, ahol elmondtam, hogy mit szeretnék belőle készíteni.

A másik nagyon fontos dolog a jó smoker. Nagyon fontos, hogy kezdőként semmiképp se gömbgrillben próbálkozzunk, hanem egy jó hőtartási képességgel rendelkező töltény smokerben vagy Offset smokerben. Egy profi hőmérőt is szerezzetek be mellé, amivel a hús maghőmérsékletét és a rács hőmérsékletét is tudjátok nézni. Én egy Napoleon töltény smokert és egy Maverick hőmérőt kaptam a Grilltársaság csapatától. Meg is mutatom őket:

 

Maverick rádió jeles hőmérő

Maverick rádió jeles hőmérő

Napoleon töltény smoker

Napoleon töltény smoker

Ha beszereztétek a szükséges kellékeket és a húst, akkor jöhet a pácok elkészítése. Mi párommal meg szoktuk osztani a munkát. Míg én elkészítem a pácot és a rub-ot, addig ő izzítja a faszenet, forralja a vizet és belövi a hőfokot. A páchoz és a rub-hoz is összekeverjük a hozzávalókat. Először a páccal bekenjük a húst, majd alaposan megszórjuk a rub-al.

Ha a smokerünk elérte a megfelelő 105-110 °C-ot, akkor tegyük a húst a rácsra. Úgy, hogy a húson levő zsírréteg felfelé legyen!

Zárjuk le és 4-5 órán keresztül ne nyúljunk hozzá! A hőfokot tartsuk folyamatosan a 105-110 °C-os tartományban, és közben füstölő fákat is dobjunk faszénre. 4-5 óra elteltével vegyük le a smoker tetejét, vegyük le a rácsról a már jó smokolt húst és csomagoljuk be alufóliába. Én dubla rétegbe csomagoltam, hogy a húsból kifolyó értékes levek nehogy kárba vesszenek. Visszarakjuk a rácsra, lezárjuk a smokert és még 4-5 órán keresztül sütjük 105-110°C között. Fontos, ilyenkor már menjen a húsba is a hőmérő. Akkor lesz kész a hús, ha maghőmérséklete eléri a 91-93 °C-ot.

Ha a hús elérte a megfelelő maghőmérsékletet ( lassan 10 óra sütésnél tartunk ), akkor levehetjük a rácsról, de nem fogyaszthatjuk rögtön, még pihentetjük minimum 20-30 percet. Utána már tehetjük is az asztalra és BBQ- szósszal, friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk!

 

Grilltársaság  elérhetőségei: 

Webhttp://www.grilltarsasag.hu/

Cím: 1046 Budapest, Erkel Gyula u. 30

Telefon: +3630-190-9000

Nyitva tartás:

Hétfőtől-Péntekig: 9:00 – 17:00

Szombat: 9:00 – 13:00

Egy nagy szakértelemmel bíró, csapat vár benneteket. Minden igyényt kielégítő árukészlettel. Forduljatok hozzájuk bizalommal!

1 comment for “BBQ szegy

 1. Névtelen
  2020/04/18 at 12:07

  Ez nagyon jól néz ki!! 💪👍🥇
  Mennyire volt omlós tehető a hús?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .