BBQ csirke | Ízesmester.hu
Ízesmester.hu

BBQ csirke

web_kesz

 

Hétvégén elindítottam a grill szezont, pontosabban a BBQ szezont. Régóta szerettem volna belekóstolni a BBQ-zás világába, amit idén meg is tehetek a  Grilltársaság  jóvoltából. Biztosítottak számomra egy Napoleon tölténysmokert, hogy isteni BBQ és grill recepteket tudjak nektek hozni. Ha valaki bele akar kóstolni a slow and low sütés világába, akkor azt tudom javasolni, hogy először csirkével kezdje, aztán utána jöhetnek a “nagyobb falatok”. Ehhez a sütési módszerhez nagy türelem szükséges, mert egy csirkét 4-5 órán keresztül kell sütni fix hőfokon, a többi húsfajtának 10-12 óra sütés is szükséges lehet. A Napoleon tölténysmokere tökéletesen alkalmas ennek a sütési módszernek az elsajátításához. Maga a smoker úgy épül fel, hogy alul van az izzó faszén, felette egy nagy vizes edény, aztán két rácsot is behelyezthetünk, a tetején pedig a kéményt találjuk egy hőmérővel. Ennek a smokernek a nagy előnye, hogy elemeire bonthatjuk és használhatjuk direkt grillként, smokerként és hideg-meleg füstölésre is alakalmas. Na de a pontos termék bemutatást majd akkor fogom nektek elhozni, ha már én is minden finomságot kipróbáltam vele. Most viszont jöjjön egy mennyei BBQ csirke recept. Ne ilyedjetek meg, mindent pontosan leírok, hogy a receptet követve ti is tudjatok otthon ilyen ételt készíteni.

 

Fűszeres, pihentető lé hozzávalók és elkészítés 4 személyre:

  • 6 db egész csirke comb
  • 1 l forró víz
  • 4 ek barna cukor
  • 5 ek só
  • 2 ek őrölt bors
  • 2 ek fokhagyma por
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva ( vagy 2 ek vöröshagyma por)
  • 1 ek cayenne bors

 

A combokat minimum egy éjszakán át fűszeres vízben áztatjuk. Egy egy rettentően fontos lépés, mert így a hús magába szívja a kellő mennyiségű fűszeres folyadékot, ettől lesz nagyon szaftos és ízletes a hús. A vizet felforraljuk, beletesszük a felsorolt hozzávalókat. Majd megvárjuk míg kihűl a víz! Nagyon figyeljetek oda, semmiképp NE tegyetétek bele a húsokat a forró vízbe, mert akkor megfőnek! Letakarjuk és minimum egy éjszakát pihentetjük a lében.

 

BBQ szósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olíva olaj
  • 2 ek szója szósz
  • 2 ek worcester szósz
  • 1 kk mustárpor
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 ek barna cukor
  • 1 kk fokhagymapor
  • 5 ek ketchup
  • 0,5 dl whisky
  • 1/2 db tyúkhúsleves kocka
  • 1 ek bbq csirke fűszerkeverék
  • 1/2 kk só
  • 1/2 kk cayenne bors
  • 1 kk citrom

 

A hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az összes felsorolt hozzávalót, Rottyantunk rajta egyet. Mikor már egy picit kihűlt, simára turmixoljuk.

 

Csirke sütése slow and low módszerrel:

Ha BBQ-zni szeretnétek valamit, akkor a sütő minőségén kívül nagyon fontos még a jó minőségű faszén is. Szükségetek lesz még egy begyújtó kazánra, füstölő fára, hőmérőre egy szilikon ecsetre és alufóliára. Ezeket a hozzávalókat is megtaláljátok a Grilltársaság kínálatában!

A faszenet mindig úgy helyezzétek el, hogy 60 % legyen a begyújtatlan és 40 % a begyújtott. A begyújtottat helyezzétek középre a gyújtatlant pedig köré. Mikor megvan, akkor ráhelyezitek a következő elemet a vizesedénnyel. Ha nem szeretnétek sokat mosogatni, akkor a vizesedényt béleljétek ki alufóliával és utána töltsétek fel forró vízzel. Utána ráhelyezhetitek a többi elemet. A szellőzőket nyissátok és a kéményt nyissátok ki és folyamatosan nézzétek a hőmérsékletet. Egy külön hőmérőt behelyezve érdemes a rács hőmérsékletét is nézni. A csirke sütési hőmérséklete 110-120 °C között van! Nagyon figyeljetek oda, hogy ezt a hőmérsékletet soha ne haladjátok túl! A szellőzőnyílásokkal játszva tudjátok beállítani a fix hőfokot. Mikor a smoker hőmérséklete elérte a 110-120 °C-ot, akkor ráhelyezzük a fűszeres léből kivett combokat. Lezárjuk a smoker tetejét és a megadott hőmérsékleten 3-4 órán keresztül sütjük! Fontos: Egy hőmérő mindig legyen az egyik húsba szúrva! Így folyamatosan tudjátok figyelni a maghőmérsékletet! A csirke combnál ez 82 °C, amit semmiképp ne lépjetek túl, különben a hús kiszárad! Az utolsó 45 percben vékonyan megkenjük a combokat a BBQ szósszal.

Mikor elérte a hús maghőmérséklete a 82 °C-ot, levesszük őket a rácsról. Friss petrezselymes burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Lejebb↓ a képek alatt megtalálhatjátok a Grilltársaság minden elérhetőségét!

 

Képek:

 

 

Grilltársaság  elérhetőségei: 

 

Webhttp://www.grilltarsasag.hu/

Cím: 1046 Budapest, Erkel Gyula u. 30

Telefon: +3630-190-9000

Nyitva tartás:

Hétfőtől-Péntekig: 9:00 – 17:00

Szombat: 9:00 – 13:00

 

Egy nagy szakértelemmel bíró, csapat vár benneteket. Minden igyényt kielégítő árukészlettel. Forduljatok hozzájuk bizalommal!

Comments are closed.