Ízesmester.hu

Baracklekvár cukormentesen

eb_fekvoÚjra itt a barack szezon. Egy kicsit az idő is lehűlt, úgyhogy el lehet kezdeni befőzni a lekvárokat. Érdekes a diétám elkezdése előtt nem nagyon rajongtam a lekvárokért. Inkább úgy mondom, hogy nagyim frissen befőzött lekvárját imádtam, de az év többi részében nem nagyon került az asztalra. Alapjáraton nem vagyok édes szájú. Na ez akkor változott meg igazán amikor pár hónapja teljesen elhagytam a cukrot. Hasonló elvonásni tüneteket produkáltam mint amikor pár éve a cigarettát raktam le egyik napról a másikra. Nem vagyok a lassan megvonjuk magunktól a rossz dolgokat híve. Vagy leteszem vagy nem. Szóval mióta nem eszem egyáltalán cukrot,- ezt úgy értsd, hogy a boltban minden terméknek megnézem az összetevőjét és amiben hozzáadott cukrot találok azt rögtön félre is teszem, nem kell nekem olyan – azóta az agyam folyamatosan tolja, hogy de jó lenne valami édesség, valami finomság. Soha nem főztem magamnak lekvárt, soha nem sütöttem magamnak semmit. Most meg azon veszem észre magam, hogy azon jár az agyam, hogy hogyan tudok liszt és cukormentes édességeket készíteni. Állítólag ez a hiányérzet is csak pár hónapig fog tartani, legalábbis remélem. Ezt a finom lekvárt pedig a zablisztből készült palacsintákhoz szoktam felhasználni. A zabos palacsinta receptjét itt találjátok: Zabos álom. A lekvár befőzése nem nagy tudomány, bárki tud lekvárt készíteni. Én így csináltam: 

 

Hozzávalók:

  • 1 kg barack
  • 14 g eritrit ( ízlés dolga, én nem vagyok annyira édes szájú. Ettől te még tehetsz bele többet. Kóstolgasd majd főzés közben)
  • 1,5 csomag Haas zselésítőszer lekvár készítéshez 4:1
  • 1/2 citrom leve

 

Elkészítés:

  1. A barackokat meghámozzuk, kiszedjük a magokat és felkockázzuk. Én kisebb darabokra kockáztam, mert nem akartam szétfőzni, de mégis szerettem volna egész darabokat érezni majd a lekváromban.
  2. Összekeverjük a zselésítőt a gyümölcsökkel.
  3. Majd egy nagyobb edényben elkezdjük főzni.
  4. Az első forrásnál beletesszük az eritritet és a citrom levét. Azután még 5 percig hagyjuk főni. Így maximum15-20 perc alatt el is készül a lekvárunk. A még folyékony lekvárunkat üvegekbe töltjük, hermetikusan lezárjuk és hűvös helyen pihentetjük. Másnap már ehetünk is belőle. 🙂

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Comments are closed.