Barack chutney | Ízesmester.hu
Ízesmester.hu

Barack chutney

web2Itt a barack szezon. Gondolkoztam, hogy lekváron kívül mit tudnék belőle készíteni. Eszembe jutott, hogy dél-ázsiában finom fűszeres szószokat főznek húsok mellé. Melynek alapja a cukor, hagyma, ecet. Ezt hívják chutney-nak, ejtsd: csatni. Természetesen a cukrot teljes egészében kihagytam. Kevés édesítővel pótoltam, de azt sem lett volna szükséges, mert nagyon finom, érett barackokat hoztunk nagyszüleimtől. Szerintem próbáljátok ki, nagyon fel tudja dobni a hús ételeket. Itt vannak a hozzávalók: 

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg barack
  • 1 fej vöröshagyma
  • Friss gyömbér ( 1/2 hüvelykujjnyi )
  • 1/2 friss chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szár bazsalikom levelekkel
  • 0,5 dl fehérbor ecet
  • 1,5 dl víz
  • 1/2 tk őrölt édeskömény
  • Bors

 

Elkészítés:

  1. A Barackot megtisztítjuk és eltávolítjuk a magját. Majd nagyon apró darabokra kockázzuk.
  2. A gyömbért, bazsalikomot, vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A chilit ketté vágjuk, majd eltávolítjuk a magjait és azt is felaprítjuk.
  3. Egy mélyebb edénybe kevés olíva olajat hevítünk, majd egy kicsit megpirítjuk benne a gyömbért, bazsalikomot, hagymákat és a chilit. Vigyázva, hogy egyik hozzávaló se égjen oda. Majd felöntjük kb 1- 1,5 dl vízzel, és elkezdjük párolni.
  4. Mikor már elég puhák a hagymáink beledobáljuk az apróra kockázott barackokat. Belekeverjük az ecetet, édesköményt, csipetnyi sót és borsot.
  5. Majd kevergetve, a barackot szétnyomkodva körülbelül 5 percig főzzük.

Hidegen vagy melegen, főként húsok mellé ajánlom.

Comments are closed.