Egyik kedvenc elfoglaltságom főzés közben, hogy régi műsorokat, sorozatokat nézek vissza ( vagyis inkább hallgatok ). Az egyik ilyen kedvenc műsorom a vacsoracsata. Nagyon sok jó ötletet lehet belőle meríteni. Ezt a receptet is ott hallottam. Pont Ungár Anikó volt a házigazda és ő készített főételként baconba tekert lazacot. Eddig ezt a párosítást el sem tudtam volna képzelni. De mivel a vacsoravendégek nagyon dícsérték, mi meg egyszerűen imádjuk a lazacot, úgy gondoltam, hogy kipróbálom. A szárított paradicsomos édesburgonya pedig, csak “úgy jött” köretnek. Szoktam ilyet csinálni, hogy lássuk csak mi van otthon a hűtőben és próbáljunk valami finomat összehozni belőle. Szerencsére nem kellett csalódnom a végeredményben. A lazac, a bacon, az édesburgonya és a rukkola nagyon is passzolnak egymáshoz. Arról ne is beszéljünk, hogy milyen egyszerű és gyorsan elkészíthető. 🙂
Hozzávalók 1 főre:
- 150 g lazac bőr nélkül
- 3 szelet bacon
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes darab édesburgonya
- 2-3 db szárított paradicsom
- 50g vaj
- Fenyőmag
- Rukkola saláta
- Só
- Bors
- Kakukkfű
Elkészítés:
- Az édesburgonyákat megtisztítjuk, közepes kockákra daraboljuk és enyhén sós, lobogó vízben körülbelül 10-15 percig főzzük. Igazából ugyanúgy bánunk vele mint a rendes krumplival.
- A lazacokat sóval, borssal, kakukkfűvel és esetleg egy kis rozmaringgal megfűszerezzük. A sóval nagyon óvatosan bánjunk, mert a bacon alapból elég sós. A fűszerezett lazacfilét betekerjük a bacon szeletekbe.
- A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk és belehelyezzük a lazacot. Mellé dobáljuk a fokhagymát, hogy egy kicsit megpiruljon. Majd 1-2 perc múlva a fenyőmagot is. A lazacnak 3-4 perc a sütési ideje.
- A megfőtt édesburgonyát pürésítjük. Én ezt egy villával végeztem el, mert nagyon könnyen lehet bánni az édesburgonyával. Majd a feldarabolt szárított paradicsommal összekeverjük, és ha szeretnénk akkor egy nagyon kevés vajat is tehetünk bele.
- A végén egy kis rukkolasalátával együtt tálalom a lazacot és az édesburgonyapürét.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂